VNSG Magazine | Hét vakblad voor alle Nederlandstalige SAP Gebruikers!

Het VNSG Magazine verschijnt 4 keer per jaar en volgt de ontwikkelingen op SAP-gebied en bevat achtergrondverhalen, interviews, reportages, nieuwsberichten, Tips & Tricks en columns. Het is een blad van en voor SAP-gebruikers, waarin de praktische ervaringen voorop staan!

Deze editie van het VNSG Magazine wordt mede mogelijk gemaakt door:

Afbeelding

Security

AfbeeldingIn de SAP wereld is het écht goed beveiligen van het systeem onderbelicht gebleven. We zaten immers altijd lekker veilig achter een firewall die de gevaren prima kon weer staan. Wat is er dan veranderd en is er sowieso wel een probleem?

Ik denk het wel; waarom? De focus op SAP beveiliging is tot op heden meestal op het niveau van functiescheiding geweest, met andere woorden het juist instellen van autorisaties. Maar er is meer dan een juiste instelling van autorisaties. Er is ook een andere soort van beveiliging; deze zit in een lastige en erg technische hoek. Niet veel mensen beheersen dit. Maar dat er een gevaar is, is wel duidelijk.

Wat moet je dan nu doen?
Patch regelmatig alle componenten. Gebruik tools. Lees en implementeer de relevante SAP Security Guides en Whitepapers . Beveilig op zijn minst de RFC koppelingen en verander de standaard wachtwoorden. Controleer regelmatig je landschap, eventueel via open source of commerciële tools. Zorg voor voldoende logging; mocht het fout zijn gegaan, dan heb je tenminste nog iets om op terug te vallen.

En als je er niet uitkomt: huur specialisten in!

Laat het je nachtrust niet verstoren en kom in actie zou ik zeggen, stil zitten is nooit een optie.

Ik wens je veel leesplezier!

Arnoud Roebers, bestuurslid VNSG

Juni 2017 | Security

Scan op kwetsbaarheden notes scheelt veel tijd

“Het scheelt gewoon zo veel tijd!” Maarten de Koning, verantwoordelijk voor SAP security en Portal Risk Management bij ProRail, is er heel duidelijk over. Een tool die het hele SAP-landschap – en daarbuiten – controleert op kwetsbaarheden en bovendien aangeeft welke oplossingen voor de hand liggen. “Handmatig is dat eigenlijk niet te doen.” Lees het artikel >

Security met stip bovenaan

Afbeelding

“De plaats die cyberveiligheid verdient. Bovenaan in ieder ICT-lijstje. Maar zover is het nog lang niet..”  >>>

Paul Ostendorf

Stilte voor de storm

Op zijn 12e hoorde Sijmen Ruwhof (31) voor het eerst over computers hacken. Dat vond hij zó machtig interessant dat het hem nooit meer losliet. Sinds enkele jaren verdient hij zijn brood als professioneel hacker. De klanten, waaronder SAP-gebruikers, staan inmiddels in de wachtrij. Ruwhof: “SAP is als niche lang buiten schot gebleven. Ik voorspel actieve aanvallen.” >>>

Afbeelding

En meer...

Vraag het aan SAP

AfbeeldingHoe kijkt SAP tegen security aan? Wat wordt er gedaan om SAP-gebruikers te helpen hun systemen secure te houden? Wij hebben een aantal vragen opgesteld die deels zijn gebaseerd op de input vanuit onze focusgroep Security & Access Management en deels op de reacties op de recentelijk gehouden VNSG IT Trends-enquête, waarin ook vragen over security waren opgenomen. Die vragen zijn voorgelegd aan Ralph Salomon, Vice President Secure Operations van SAP. >>>


Graag meer grip op beveiliging in
SAP-omgeving

VNSG-leden willen meer grip op de beveiligingskwetsbaarheden in hun SAP-omgevingen. Zij willen daarom graag meer inzicht in de waarde van de patches die SAP ter beschikking stelt en in de security baseline van de softwarefabrikant. Dit blijkt tijdens een speciale bijeenkomst van beveiligingsspecialisten van grote Nederlandse bedrijven. >>>

Een abonnement aanvragen?

Als je een account hebt op dit portaal, dan kun je via 'Mijn profiel' een abonnement aanvragen op het VNSG Magazine. Mijn profiel tref je aan in het inlogvenster rechtsboven, nadat je bent ingelogd. Op het tabje mijn abonnementen tref je de actie abonnement wijzigen aan.

Partners VNSG

Afbeelding

 AfbeeldingAfbeelding

Tips & Tricks VNSG Magazine

Gebruikers hebben vaak behoefte aan ondersteuning bij het optimaal benutten van de mogelijkheden in hun SAP-oplossing. Daarom verzorgt een aantal bedrijven, speciaal voor u, handige Tips & Tricks, ieder met een eigen aandachtsgebied.

Tips & Tricks

Role Based Acces Control bij Lamb Weston/Meijer

Showcase | Afbeelding

Het gaat hard met Lamb Weston/Meijer. De aardappelgigant uit Kruiningen is zó snel gegroeid dat organisatorische veranderingen nodig waren. SAP-dienstverlener axl & trax werd gevraagd de invulling van rollen en toekenning van bevoegdheden van medewerkers te re-designen. Hoe ging dat? Een gesprek met Information Security Officer Renate Hendrikse en SAP-specialist Tim Lynen: “Beveiliging is cruciaal geworden met de nieuwe GDPR-wetgeving rond databescherming.”


Lees het artikel

Standaardiseren van SAP in de olie-en gasindustrie

Showcase | Afbeelding

De klant is een multinationale olie-en gasdistributeur met businessunits die allemaal apart van elkaar opereren. Deze dochterondernemingen over de hele wereld zijn zelf verantwoordelijk voor hun eigen ERP-implementaties en het onderhoud ervan. Op Group-niveau was besloten dat de grotere businessunits over moesten stappen op SAP als ERP-systeem, op een zogenaamde local-for-local basis. Dat houdt in dat de grotere businessunits SAP moesten implementeren en onderhouden en de Group zich niet bemoeit met de manier waarop de implementatie en het onderhoud plaatsvindt.

Lees het artikel

Vorige edities VNSG Magazine

Bekijk ook de voorgaande edities van het VNSG Magazine op www.vnsgmagazine.nl