Beheer

De Tips & Tricks met het aandachtsgebied 'Beheer' worden verzorgd door:

Afbeelding

 

Het gebruik van MIGTIME bij een system copy (r3load export/import)
Juni 2017
De SAP Software Provisioning Manager (SWPM) kan gebruikt worden voor het maken van een export van een SAP-systeem. Zo'n export kan nodig zijn voor het maken van een systeemkopie, of voor het verhuizen van een SAP-systeem naar een andere host (al dan niet met een wijziging van OS en/of database). SAP levert met de SWPM ook een handige tool mee, waarmee de doorlooptijden van een gemaakte export of import geanalyseerd kunnen worden. Deze analyse kan gebruikt worden om de doorlooptijd van de export of import te optimaliseren. Deze tip laat zien hoe dat gedaan kan worden.
Lees meer

Het gebruik van System Tracks in de Maintenance Planner
Maart 2017
Binnen de SAP Maintenance Planner kunnen systemen die logischerwijs bij elkaar horen, worden gegroepeerd in zogenaamde System Tracks. Wanneer er gebruik wordt gemaakt van deze System Tracks bij het plannen van een wijziging, wordt er één stack.xml gegenereerd die door alle systemen in de System Track geconsumeerd kan worden. Je hoeft dus niet meer handmatig de voor een DEV-systeem gegenereerde stack.xml aan te passen voor gebruik op TST, QAS en PRD. Deze tip laat zien hoe je zo'n System Track kan aanmaken.
Lees verder

Gebruik van Local en Server Configuration File in SAP GUI 7.40
December 2016
Het gebruik van een Server Configuration File voor de SAP GUI heeft als voordeel dat je daarmee alle gebruikers kan voorzien van dezelfde informatie in hun SAP Logon. Het kan echter ook wenselijk zijn om zelf controle te hebben over de "inhoud" van de SAP Logon, bijvoorbeeld om projectomgevingen te kunnen toevoegen en wijzigen zonder dat deze direct voor andere gebruikers zichtbaar worden. Deze tip laat zien hoe je dit kan bewerkstelligen.
Lees verder

HANA DBMS gebruikers onderhouden in ABAP - Ctac
September 2016
Sinds SAP NetWeaver 7.40 (SPS03) is er integratie mogelijk tussen het User management in ABAP (SU01) en User Management op de database, en dan met name SAP HANA. In transactie SU01 komt een nieuwe tab "DBMS" beschikbaar, waarmee de user op de database kan worden onderhouden vanuit SAP. Deze tip laat zien hoe dit ingericht kan worden.
Lees verder 

Installeren van een DTAP-straat op basis van backup/restore
juni 2016
Het installeren van een D(T)AP-straat van een bepaald SAP product (ECC, SCM< SAP NetWeaver Gateway, etc.) kan vergemakkelijkt worden door gebruik te maken van de backup/restore methode. Deze tip laat zien hoe.
Lees verder

SAP Maintenance Planner: Installeren en Patchen met één .xml-file
maart 2016
Met behulp van de SAP Maintenance Planner (de opvolger van de Maintenance Optimizer, Landscape Planner en LMDB Product System Editor) is het mogelijk om een nieuw systeem te installeren en patchen m.b.v. één enkele gegenereerde .xml-file.  Deze tip laat zien hoe.
Lees verder

SAP Lumira in combinatie met HANA MDC
december 2015
Sinds SP9 zijn in HANA de zgn. Multitenant Database Containers (MDC) beschikbaar waarmee men binnen één HANA DBSID meerdere tenant databases kan draaien. Maar hiermee veranderen de netwerkpoorten waardoor bijv. SAP Lumira geen connectie krijgt met de database. Hoe laat je Lumira toch draaien tegen een MDC HANA database?
Lees verder

Configuration Wizard: PI Robustness
september 2015
De default systeemparameters van een double stack PI systeem zijn waarschijnlijk niet afdoende voor het draaien van High Load scenario’s. Dit zou kunnen leiden tot performance issues en Out Of Memory (OOM) errors. Deze tip laat de PI Robustness Configuration Wizard zien, en laat zien hoe deze ingezet kan worden…..
Lees verder

AP Security Notes: Nieuwe aanpak
juni 2015
Iedere SAP-beheerder heeft wel eens van de SAP Security Notes gehoord, en is waarschijnlijk bekend met transactie ST13 (RSECNOTE) waarin je de status van security notes kunt bekijken. Deze tip laat een nieuwe aanpak met betrekking tot de SAP Security notes zien, en leert ons dat we misschien iets verder moeten kijken dan alleen ST13.
Lees verder

Maintenance Optimizer: Java interim patches meenemen
maart 2015
SAP brengt voor de Java Software Components regelmatig interim patches uit. Deze interim patches bevatten correcties die na het uitkomen van de Support Package stack (level 0) zijn doorgevoerd. Bij het patchen van een Java-stack kan het wenselijk zijn om meteen de laatste interim patches mee te nemen, zodat de laatste correcties ook worden meegenomen. Het meenemen van deze interim patches kan geregeld worden door de Solution Manager Maintenance Optimizer, en deze tip laat zien hoe.
Lees verder

Probleem begin Downtime fase Upgrade: SUM neemt fout instancenummer
december 2014
Recent liepen we tegen een vervelend probleem aan waarbij in upgrade-stap MAIN_SWITCH/STARTSAP_TRANS  vrijwel meteen aan het begin van het Downtime stuk van de Upgrade een error optrad omdat SAP niet kon starten. Achteraf bleek oorzaak heel simpel te zijn maar lastig te vinden en feitelijk een hele stomme fout in SUM! Dit kan in elk geval optreden als bij installatie bewust voor een afwijkend poortnummer is gekozen voor  rdisp/msserv_internal  en in ons geval was dit vanwege AIX als OS met NIM-server op poort 3901.
Lees verder

EhP7-Upgrade
september 2014
Met de Upgrade naar SAP ERP 6.0 Enhancement Package 7 heeft SAP iets gewijzigd aan de structuur van de media waarop de zgn. Upgrade Exports en Languages staan. Hierdoor kan het na het uitpakken van de gedownloade delen gebeuren dat je alles klaar hebt staan maar dat SUM blijft klagen dat hij niet de gewenste Upgrade Exports kan vinden.
En in een latere fase in SUM kan met de Languages hetzelfde gebeuren. En helaas is tegelijkertijd al weken op rij elke link naar de zgn. Media List op de Support Portal “kapot” en kun je daar dus ook niet te rade gaan.
Lees verder

Downloads vrijgeven in mandje. De snelle manier
juni 2014
Wij Basis-Consultants hebben allemaal - vanaf dat SAP begon met het gedwongen “approven” van downloads – geleerd hoe dat zeer omslachtig en tijdrovend te doen middels een zgn. MOPZ-transaction. Heb nooit het aantal schermwisselingen en muiskliks geteld maar iedereen beleeft het als overdreven veel moeite voor iets dat relatief eenvoudig zou moeten kunnen. Gelukkig blijkt er een functie-module te zijn die direct aangeroepen kan worden en waarmee - na ingave van de juiste RFC-verbinding – meteen de inhoud van je mandje ter goedkeuring getoond wordt.
Lees verder

Nieuwe installatie Non-Unicode met SWPM of SAPinst
maart 2014
Als we een nieuw Non-Unicode systeem willen maken in een versie waarin SAPinst of SWPM die installatiemogelijkheid niet meer bieden, dan biedt SysCopies een alternatief. De standaard SAP export-DVD’s geef je met kleine aanpassingen dezelfde structuur als een zelfgemaakte export met R3load. Een Non-Unicode systeem installeren kan dus TOCH!
Lees verder

Partners VNSG

Afbeelding

 AfbeeldingAfbeelding