Blog Theo Bolta | A C-Suite wake up call

Van Trends naar Strategie

De jaarwisseling rond 2015-2016 mag gerust rumoerig genoemd worden, zeker gezien de geruchtmakende faillissementen van -ik noem- V&D, DA, Macintosh waaronder Manfield, Invito en Scapino. Retailers van naam die mede door het online shopgedrag van de consument zijn gestruikeld. We zien ook dat de lijst met IT trends gestaag groeit. De lijst met trends is dit jaar eindelozer dan de jaren hiervoor. De vraag is hoe u als directie hiermee om gaat. Heeft u al een aantal trends gezien die u gaat toepassen op uw strategie? Heeft u de bakens al verzet in de vastgestelde koers van uw organisatie? U zou me verbazen.

Welke trends worden door de leiders van vandaag geselecteerd om hun organisatie op te stuwen in de vaart der volkeren? Welke trends kunnen de positie in de markt op de korte en lange termijn garanderen en vergroten? Wordt het BIG Data? Mobile? Internet of Things? Sensoring, Security of Dashboarding? Of kiest u toch voor Post-ERP, Wacht-en-Zie, Disruptie of Digitale Transformatie? Wat het ook wordt, er zijn teveel mogelijkheden, dus u moet wel kiezen. Maar wie kiest? En waarvoor?

We zouden van het hoger management uit de bestuurskamer toch een verlossend woord mogen verwachten. Maar David Langley is van mening dat we het daar niet van moeten hebben. In zijn column in het Financieel Dagblad van 19 december 2015 schrijft hij: “Beste bestuurder: in de krant verwijt men u naïviteit, een gemis aan visie en een gebrek aan daadkracht. U blijkt niet in staat om de organisatie toekomstbestendig te maken. Alles lijdt onder uw management. Incompetentie! … Het probleem bent u. De digitale kloof in vaardigheden is het grootst bij u en uw medebestuurders, geboren in de jaren vijftig en geschoold met krijtbord en pen."

Tjemig, is het echt zo ernstig gesteld met besturend Nederland? Ja. Ik denk het wel. Stelt u zich maar eens een aantal vragen. Bijvoorbeeld –vanuit het oogpunt van een CEO-: “Kent onze ondernemingsstrategie een ondersteuningsparagraaf waarin we voldoende aandacht schenken aan de invloed van innovatie en de digitale transformatie om ons heen? En zo ja, hoe reageren wij daar dan op? Kiest mijn CIO de juiste trends die onze strategie kracht bij zet en bijdraagt aan het succes op middellange en lange termijn?” En vraagt een CIO zich weleens af: “Ben ik louter verantwoordelijk voor het waarborgen van de stabiliteit van onze technische omgeving? Of geldt dat ook voor innovatie en trends? Innoveren we zelf wel genoeg? Vaar ik een koers die een afgeleide is van de ondernemingsstrategie? Staat in mijn beleid een verantwoorde trendkeuze uit het digitale transformatiepakket die een constructieve bijdrage levert aan de koers van de organisatie? En ben ik hierover in gesprek hierover met de CEO? En het MT?”

Wanneer u één van deze bovenstaande vragen met ‘NEE’ moet beantwoorden, dan is er nog veel werk aan de winkel. Letterlijk en figuurlijk. Want de antwoorden op deze vragen geven klip en klaar aan waar de organisatie staat en hoe hoog de mouwen nog opgestroopt moeten worden.

De afgelopen jaren hebben in het teken gestaan van hervormen, reorganiseren en kosten besparen. Maar wordt het nu niet eens tijd om in deze blijvend veranderende wereld weer te gaan kijken naar welke briljante en uitdagende innovaties zich inmiddels hebben aangediend? Stop eens met kosten besparen, de rek is er echt wel uit zo langzamerhand. En ga kijken naar díe broodnodige innovatie die u méér gaat brengen. Het momentum is daar. Mis het niet! 

Blogger: Theo Bolta, NL for Business
LinkedIn profiel 


Digitale revolutie | 4 oktober

Afbeelding

Jim Stolze zet op 4 oktober tijdens connect to innovate een uitroepteken achter de dag. In een wervelende presentatie laat hij, aan de hand van voorbeelden uit de synthetische biologie en kunstmatige intelligentie, zien dat de échte digitale revolutie nog moet komen.

Bekijk de video

connect to innovate belooft heel bijzonder te worden!

3 & 4 oktober 2017

Kom naar dit nieuwe 2-daagse kennisevent in het NBC te Nieuwegein. Registreer vandaag nog voor het grootste en breedste Business en IT programma ooit!

Blijf op de hoogte, raak geïnspireerd en netwerk met vakgenoten.

Samen inspireren. Doe je mee?

Partners VNSG

Afbeelding

 AfbeeldingAfbeelding

Meest gelezen

Het VNSG Magazine

Afbeelding

Het nieuwe VNSG Magazine staat online! 

VNSG Magazine verschijnt 4 keer per jaar.
Het is hét vakblad voor alle SAP-gebruikers
in Nederland en Vlaanderen.

September 2017

Bekijk de nieuwste updates van VNSG bloggers!

  • Innoveren met analytics; voetballen met gevoel en feiten | Blog Rob van der Marck
  • Het naadje van de kous | Blog Frank Gubbels
  • Bent u klaar voor de digitale revolutie? | Blog Robert Eijpe

VNSG blogs

Beïnvloedingsprogramma's

Als klant kun je invloed uitoefenen op SAP Development waardoor jouw software straks nog meer doet wat je wilt.

Lees meer over de mogelijkheden om SAP-oplossingen te verbeteren!

Beïnvloeding van SAP

Internationaal

De VNSG maakt sinds 2007 onderdeel uit van het SAP User Group Executive Network (SUGEN). SUGEN is opgericht om de informatie-uitwisseling en kennisdeling tussen SAP gebruikersgroepen te stimuleren en om de samenwerking met SAP op strategische onderwerpen te coördineren. Het is een netwerk van 21 gebruikersgroepen verdeeld over 6 continenten.

Internationaal