Stel je vragen over S/4HANA

De VNSG (Vereniging Nederlandstalige SAP Gebruikers) heeft met interesse kennis genomen van de aankondiging van SAP S/4HANA, de nieuwe generatie van de ERP-oplossing van softwarebedrijf SAP.

Tijdens een persconferentie op 3 februari vanuit de New York Stock Exchange, die via een webcast ook wereldwijd was te volgen, heeft SAP S/4HANA gepresenteerd als de nieuwe generatie van de Business Suite, SAP’s ERP-oplossing.

S/4HANA is speciaal ontwikkeld op en voor het SAP HANA platform. Het bevat herschreven programmatuur met een vereenvoudigd datamodel en er wordt maximaal geprofiteerd van de transactionele en real-time analytische capaciteiten van het in-memory platform SAP HANA. De user interface is gebaseerd op SAP Fiori om de eindgebruiker een eenvoudige en verbeterde gebruikerservaring te geven.

AfbeeldingAstrid Zwiers, voorzitter van de VNSG: “De aankondiging van S/4HANA lijkt de belofte in zich te hebben van het samenbrengen van datgene wat SAP heeft groot gemaakt; een robuuste ERP-oplossing met de recente successen van een krachtige in-memory database en een echt gebruiksvriendelijke device onafhankelijke user interface. Met deze stap zou SAP in één keer weer volledig voorop kunnen lopen in de wereld van business software.

De goede ervaring van de Business Suite was er al en wordt nu gecombineerd met de mooie resultaten van HANA en de goede acceptatie van Fiori. Het plaatje lijkt compleet. Er zitten nog wel wat uitdagingen in het waarmaken van de belofte gezien de breedte van het portfolio binnen de Business Suite en de beperkte Fiori scope die nu voorhanden is. Daarnaast hebben wij nog de vraag hoe de technische en financiële migratie vorm gaat krijgen. De komende maanden zullen we daar snel duidelijkheid in krijgen naar ik aanneem.”

De VNSG heeft als lid van het internationale netwerk SUGEN al de volgende vragen aan SAP gesteld:

  1. Wat is het verschil tussen Business Suite on HANA en S4/HANA?
  2. In hoeverre zitten in S/4HANA speciale zaken zoals Industry Solutions?
  3. S4/HANA is beschikbaar via on-premise, public cloud en managed cloud. Is er nog verschil in scope tussen deze drie modellen?
  4. Hoe ziet het licentiemodel eruit?
  5. Als een klant al een HANA Enterprise licentie heeft, betekent dat dat die klant al een licentie voor S4/HANA heeft?
  6. Wat is een globale inschatting voor de (technische en financiële) migratiescenario's van de Business Suite on HANA naar S/4HANA en van ECC (op elke database) naar S4/HANA?
  7. De uiteindelijke "switch" naar S4/HANA gebeurt met een "exchange innovation add-on". Wat is dat en moet hiervoor apart worden betaald?
  8. Er is op dit moment slechts een gedeelte van alle rollen/scenario's/transacties getransformeerd naar Fiori-toepassingen. Hoe ziet het groeipad eruit om uiteindelijk tot een volledige Business Suite met een eenvoudige user interface op alle devices te komen?

Wij zijn benieuwd welke vragen (anders dan klantspecifieke vragen) er nog meer leven. Stel ze aan de VNSG via rob.van.der.marck@vnsg.nl en wij zorgen ervoor dat ze bij SAP terecht komen en worden beantwoord.


Gerelateerde artikelen
VNSG geïnteresseerd in verdere informatie SAP S/4HANA


Meest gelezen