Plasma-industrie gelooft ons verhaal nauwelijks


Door Sharon Tijssen | 10.10.2016  11.01

 

Verbeteren van bedrijfsprocessen en sneller reageren op marktvragen, dat waren de voornaamste redenen voor Sanquin om te kiezen voor SAP GBT. De implementatie duurde twee maanden, de ROI is 1,2 jaar en met SAP GBT worden nog kosten bespaard ook. Klinkende resultaten! ICT-consultant Ruud Nieuweboer: “We worden overal uitgenodigd om ons verhaal te vertellen. Traceren van batches ging van 8 uur naar 4 seconden. De plasma-industrie gelooft het nauwelijks.”


Interview
Hans de Labije · Tekst Ton Verheijen · Fotografie Jonas Briels


“Mensen geven vrijwillig hun bloed om andere mensen beter te maken. Dat is een nobel ding.” Implementatie-consultant Ruud Nieuweboer van SAP-partner Goldfish ICT Services brengt de complexiteit van de organisatie Sanquin terug tot menselijke proporties: bloed is leven. Al negen jaar mag Nieuweboer werken voor Sanquin en zo een bijdrage leveren aan de veiligheid van patiënten en donors. Dat is niet zomaar iets. “Het geeft een compleet andere dynamiek aan mijn werk”, aldus de bloedplasma-specialist.


Sterke businesscase

De door Nieuweboer benoemde menselijke maat zien we terug op een gewone werkdag bij Sanquin aan de Plesmanlaan in Amsterdam, waar donors iets heel uitzonderlijks komen doen: bloed geven. De bloedbank, hoe belangrijk ook, is maar een van de zes bedrijfsonderdelen van Sanquin, dat ook diagnostiek uitvoert en wetenschappelijk onderzoek verricht. Daarnaast fungeert het bedrijfsonderdeel SPP (Sanquin Plasma Products) als contract manufacturing organisation (CMO), een 24/7 dienstverlener die plasmaproducten levert aan commerciële marktpartijen, waarmee steeds intensiever wordt samengewerkt.


Het bedrijf heeft een grote maatschappelijke verantwoordelijkheid en moet daarom constant investeren in degelijke en betrouwbare technologie. Doordat diagnostiek, onderzoek en research onder dezelfde paraplu zitten als de bloedbank (wat bij concurrenten niet het geval is) kan de hele keten worden overzien en kan beter worden ingeschat wat het juiste moment is om te investeren in ICT. De investering in SAP GBT was een weloverwogen keuze. Nieuweboer en Eric Duhne, ad interim manager Informatie Centrum Plasmaproducten, vertellen over hun aanpak en hoe ze een sterke businesscase bouwden.


Sanquin kennisgedreven

Sanquin is een kennisgedreven not-for-profitorganisatie die levensreddende producten levert en zich richt op behoeftes in de zorg. Door wetenschappelijk onderzoek zoekt en vindt de organisatie nieuwe oplossingen voor medische problemen op het gebied van de transfusiegeneeskunde, hematologie en immunologie. Sanquin is zich voortdurend bewust van haar verantwoordelijkheid tegenover de donors om zorgvuldig, verantwoord en doelmatig met hun gift om te gaan en tegenover de patiënten om hun veiligheid en welzijn voorop te stellen.


Dagelijks, wekelijks, maandelijks verwachten onze klanten rapportages op verschillende niveau’sAfbeeldingEric Duhne noemt enkele “drivers” die tot de keuze voor SAP GBT hebben geleid: “De ontwikkeling naar een CMO-model stelt andere eisen aan ons. We moeten sneller reageren op marktvragen, sneller en gedetailleerder informatie verstrekken. Dagelijks, wekelijks, maandelijks verwachten onze klanten rapportages op verschillende niveau’s. Daarnaast willen ze inzicht in de traceerbaarheid van batches. Ook onze overheid en het RIVM checken of die traceerbaarheid klopt. We willen constant volledige traceerbaarheid kunnen garanderen in de hele supply chain, van grondstof tot eindproduct, voor interne en externe klanten.”


Besparing: 1.432 uur per jaar

Procesgeoriënteerde ondernemingen als Sanquin moeten kunnen anticiperen op regelgeving op het gebied van traceerbaarheid van grondstoffen en validatie van productiebatches. Daarom vinden Duhne en Nieuweboer SAP GBT een perfecte oplossing. Met het in mei 2016 geïmplementeerde systeem is Sanquin volledig toegerust op de veeleisende toekomst.


We besparen per jaar 1.432 uur aan werk met de automatiseringDuhne: “De bedrijfsprocessen verlopen efficiënter. We kunnen veel grotere volumes aan en veel meer stambomen uit het systeem halen. We kunnen wel tien batches tegelijk traceren in amper 40 seconden. Dat maakt dit systeem uniek. Bijkomend voordeel is dat we per jaar 1.432 uur aan werk besparen met de automatisering. De ROI (return on investment) bedraagt slechts 1,2 jaar. Inderdaad, dat is ongelofelijk snel.” 


Koppeling met SAP ERP

AfbeeldingSinds 1997 maakt Sanquin gebruik van SAP-software voor de informatievoorziening rondom primaire bedrijfsprocessen. “Arbeidsintensief” noemt accountmanager Eva van Egmond van SPP de manier van werken voordat SAP GBT werd ingevoerd. Van Egmond: “Wij maakten een stamboom met per batch een visueel overzicht van de verschillende stappen in de productie. Dit proces vergde veel tijd, omdat we steeds vanuit dossiers controleerden of de gegevens correspondeerden met de master data. Naast de kwaliteitscontrole voor interne rapportages kregen we ook steeds vaker te maken met ad-hoc vragen van klanten en met reguliere inspecties van de autoriteiten. Dit alles vroeg om snelheid en accuraatheid. Nu genereren we met één druk op de knop een compleet verslag van alle stappen binnen een productieproces en de verbruikte materialen/batches.”


De software werkt met een platte database-structuur die snelheid garandeertSAP GBT is een autonoom systeem dat draait op een eigen server. De toepassing is gekoppeld aan het bestaande SAP ERP-systeem en aan non-SAP-systemen. Er wordt een distributiemodel opgezet voor master data. Te denken valt aan productielocaties, materialen, batches, klanten, classificaties en adresgegevens. De software werkt met een platte database-structuur die snelheid garandeert. Die snelheid is ook echt hard nodig want het gaat om miljoenen donaties (waarover ook gerapporteerd moet worden).


Grafisch cool

Wat zijn de gebruikerservaringen? Nou, de mensen die met het systeem moeten werken noemen de ‘intuïtieve en gebruiksvriendelijke bediening’. Sommigen vinden het ‘grafisch cool’. Anderen noemen ‘besparing van ergernis’. Verder gehoord: ‘Gebruikers kunnen op elk moment overal in de keten inprikken en de batch-kenmerken van het hele logistieke proces inzien, ook als de brondata van andere systemen dan SAP komen.’


Ruud Nieuweboer concludeert: “SAP GBT geeft inzicht en controle omdat alle gegevens worden gecombineerd in één systeem. Dit zorgt voor eenduidigheid, helpt met uitgebreide batch-zoekopdrachten en helpt te voldoen aan de internationale regelgeving met betrekking tot data-integriteit. Deze ICT-oplossing zorgt voor een kortere doorlooptijd van processen, waardoor de medicijnen nog sneller geleverd kunnen worden en de patiënt verzekerd is van zijn levensreddende medicijnen.”

***


Over Sanquin
Sanquin is een kennisgedreven not-for-profitorganisatie die levensreddende producten levert en zich richt op behoeftes in de zorg. Door wetenschappelijk onderzoek zoeken en vinden zij nieuwe oplossingen voor medische problemen op het gebied van de transfusiegeneeskunde, hematologie en immunologie.

Online VNSG Magazine
Lees dit artikel ook in de online septembereditie van het VNSG Magazine.

 

 

Meest gelezen