Met SAP MRS kan Lamb Weston/Meijer haar assets optimaal inzetten


Door Sharon Tijssen | 06.09.2016  15.07


Je kunt onderhoud zien als een kostenpost. En het budget zo veel mogelijk knijpen. Je kunt onderhoud ook zien als een belangrijke schakel in de waardeketen. Dat laatste doet Lamb Weston/Meijer (LW/M). Met een aanpak die aansluit bij de ambitie van internationale groei, het creëren van gezamenlijke waarde en haar duurzaamheidsstrategie. “Dit biedt nieuwe kansen”, zegt Dennis Braamse, manager Asset Management bij LW/M.


Interview Rob van der Marck Tekst Jos Fluitsma Fotografie LW/M en Rob van der Marck


Bij LW/M praten ze niet over onderhoud, maar over life cycle management. Samen met de hoofden Technische Dienst van de fabrieken in Europa is Braamse voortdurend bezig met vragen als: Hoe lang gaat dit asset mee? Wanneer vervangen we het? Wat betekent dat voor het onderhoud? En voor de inzet van personeel? Wat is de invloed op de TCO? Vervolgens gaan ze op zoek naar concepten en systemen om het asset management te optimalieren. Die worden dan op een van de fabrieken als pilot geïmplementeerd. Werkt het goed? Dan wordt het als template uitgerold naar de andere fabrieken.

 

In perfecte conditie
LW/M gebruikt SAP sinds 2003. De ontwikkeling van de modules SAP PM en EAM bleven wat achter. Het bedrijf groeit gestaag, en dat vraagt om steeds verdere optimalisatie van processen. Om op een efficiënte manier een hoge productie te kunnen draaien, moeten assets (zoals de fabriekslijnen) in perfecte conditie zijn en blijven. “Goed en efficiënt onderhoud is daarbij belangrijk”, zegt Braamse. “De planning konden we verder verbeteren. We werkten nog in een SAP-omgeving waarin we veel werk met de hand moesten doen. Daar wilden we vanaf, want daarmee ging veel tijd verloren.”


"Uiteindelijk koos LW/M voor SAP Multi-Resource Scheduling (MRS), vooral vanwege het integrale karakter."


Keuze voor integratie

Het was een uitdaging om een geschikt systeem voor het planningsproces te vinden. Uiteindelijk koos LW/M voor SAP Multi-Resource Scheduling (MRS), vooral vanwege het integrale karakter. “Bij andere systemen hadden we een interface moeten bouwen waarbij telkens nieuwe updates nodig zouden zijn. Dat geeft vaak problemen. SAP MRS werkt goed samen met SAP Plant Maintenance en SAP Project Systems.” De partner werd Ideo, die dankzij eerdere implementaties de nodige expertise en ervaring inbracht.

 

Snelle implementatie
De implementatie van SAP MRS nam nog geen drie maanden in beslag. Het is een standaardprogramma, je hoeft het niet zelf helemaal in te richten. Het kon zo snel omdat LW/M een volwassen SAP-configuratie heeft en alle onderhoudsprocessen op orde zijn, ook op medewerkerniveau. Daardoor was de implementatie redelijk eenvoudig te doen. Braamse: “We gaan nu met SAP MRS eerst goed doen wat we al deden. Daarna gaan we eventueel andere functionaliteiten gebruiken. SAP MRS is nu live op onze locatie in Kruiningen en loopt voorspoedig. We moeten nog wel aandacht besteden aan change management. Het is een hele omschakeling voor onze medewerkers die al heel lang gewend zijn aan de ’MS-DOS’-achtige omgeving van SAP PM die nu grafisch is en waarbij je nog moet zoeken naar de juiste icoontjes.”

 

Efficiënter plannen
Het is nog te vroeg om te zeggen of SAP MRS oplevert wat LW/M van tevoren had bedacht. “Wat we wel al zien is dat we met MRS meer inzicht krijgen en efficiënter kunnen plannen. In de oude situatie moest je de orderlijst opvragen als je een order wilde inplannen. En daarna op de kalender klikken om een datum aan de order te koppelen. Als er iets veranderde, moest je de order er weer bij zoeken. Met SAP MRS heb je de orderlijst onderin het scherm grafisch in beeld. Je pakt de order op en sleept die naar de datum en medewerker waar je hem wilt hebben. En klaar is Kees! Je hoeft niet meer elke order steeds te openen en te sluiten. Je schuift een order ook makkelijk door naar een andere dag als dat nodig is. Het werkt allemaal intuïtief en daardoor veel sneller. Bovendien zie je aan de kleur de status van een order. Dat is heel overzichtelijk.”


"Met MRS hebben we een compleet overzicht van de beschikbaarheid van assets en resources en van de werkzaamheden die we moeten uitvoeren."


Sneller, beter, inzichtelijker

Met SAP MRS verloopt de planning bij LW/M sneller, beter en inzichtelijker. “We hoeven niet meer te switchen van SAP naar de Excel-overzichten die we altijd gebruikten. Door de integratie binnen SAP werken we nu efficiënter, dus goedkoper. Met MRS hebben we een compleet overzicht van de beschikbaarheid van assets en resources en van de werkzaamheden die we moeten uitvoeren. Onze planners kunnen nu bijvoorbeeld heel simpel hoogwerkers reserveren als die nodig zijn voor werkzaamheden. We kunnen slim plannen wanneer assets stilstaan voor schoonmaak of onderhoud. En zo de momenten dat de assets beschikbaar zijn, beter gebruiken. We zien welke activiteiten we moeten uitvoeren, welke resources we daarvoor nodig hebben en wanneer we eventueel mensen moeten inhuren. Door betere planning zal op termijn de behoefte aan externe inhuur minder worden. We kunnen werkzaamheden die met elkaar te maken hebben, gelijktijdig inplannen. Al met al kunnen we onze assets en resources nu optimaal gebruiken.”

 

Handig: 3 tips
Voor bedrijven die wel SAP, maar nog niet SAP MRS gebruiken voor hun onderhoudsplanning, heeft Braamse 3 tips.

Tip 1: “Zorg er eerst voor dat je onderhoudsprogramma op orde is. En dat je je asset register compleet hebt. Je planning in SAP moet gewoon perfect zijn. Want MRS is geen wondermiddel dat slechte planning omtovert tot fantastische planning.”

Tip 2: “Kijk wat de toegevoegde waarde van SAP MRS is. Welke investering in geld en tijd moet je doen en wat krijg je ervoor terug? Waar ligt je prioriteit? Plan je het werk voor 3 medewerkers of voor 125 zoals wij?”

Tip 3: “Neem veel tijd om te testen. Oefen een maand of 3 ‘droog’. In die tijd kun je alles optimaliseren. Dat kan makkelijk, want je kunt SAP MRS gebruiken naast de oude manier om orders te plannen.”

***


 

Over Lamb Weston/Meijer
Lamb Weston/Meijer produceert diepgevroren aardappelproducten, waaronder Twisters, Potato Dippers en verschillende soorten friet en gedroogde aardappelvlokken voor de voedingsindustrie, foodserviceketens, quick service restaurants en retailbedrijven. LW/M richt zich op EMEA (Europa, Midden-Oosten en Afrika). Het hoofdkantoor staat in Kruiningen. En er zijn 5 fabrieken, waarvan 3 in Nederland, 1 in Engeland en 1 in Oostenrijk. Er werken 1.300 mensen.

 

 

Meest gelezen