Jaarlijks bezoek van de VNSG aan Walldorf

 

Door Frank Gubbels | 21.03.2017  13.50

 

Op 21 maart was het weer zover. Op naar Walldorf voor onze jaarlijkse meet & greet met de SAP BI experts. We zijn om 7:00 vertrokken met de bus vanuit Den Bosch.

 

Workshops als uitbreiding van ons bestaande portfolio

In de bus heb ik uitgebreid gesproken met Mientje Paais van het VNSG-bureau over de introductie van workshops voor onze leden. Het huidige aanbod van de VNSG-focusgroep BI bestaat uit:

 • Diverse klant en product presentaties aan op onze focusgroep bijeenkomsten.
 • Daarnaast natuurlijk de vele Webinars over ons vakgebied.
 • De jaarlijkse Codejam bij Ctac in Den Bosch.
 • connect to innovate
 • De tweejaarlijkse BI-themadag.


Workshops zouden hier een goede aanvulling voor zijn. Ik denk hierbij aan een kennismaking van een halve dag met een SAP BI product, bijvoorbeeld Roambi of Lumira.


Mientje en ik gaan binnenkort in gesprek met het SAP analytics team om de mogelijkheden te bespreken. Daarnaast nodig ik ook onze leden en advies leden uit om dit soort bijeenkomsten te faciliteren. Binnenkort verwacht ik meer te kunnen melden over dit onderwerp. Reacties en feedback onder aan dit verslag zijn van harte welkom.

 

Pace layered IT

Na aankomst, lunch en een (hernieuwde) kennismaking met de SAP-gebruikersverenigingen uit diverse Europese landen, starten we met een presentatie over pace-layered IT.


Bert Schulze trapt af met een presentatie over een duale IT-strategie. In zijn verhaal introduceert hij de ontwikkeling in twee snelheden. Aan de ene kant wil een bedrijf innovatief en disruptief opereren. Aan de andere kant de noodzaak dat de benodigde software draait op een stabiele basis (runs like a clockwork). Met de introductie van de SAP Digital Core in combinatie met het SAP Cloud platform wordt deze duale IT-strategie mogelijk. Bert benadrukt het belang van deze ontwikkeling, hij ziet dit niet alleen als een verbetering van de software, maar met name als voorwaarde voor organisaties om te kunnen overleven. De presentatie van Bert is terug te vinden op onze VNSG BI leden site onder het kopje documenten. Let op, eerst inloggen op de site, want de presentaties zijn alleen voor leden beschikbaar.

 

Beïnvloeding van SAP

Uiteraard was er ook weer ruimte voor een presentatie over beïnvloeding. Beïnvloeding blijft een belangrijk thema voor SAP en je proeft de jaarlijkse frustratie dat onvoldoende gebruikers de weg weten te vinden naar SAP. Middels dit kanaal kun je verbeter voorstellen doen aan SAP. Jouw voorstel heeft support nodig middels stemmen van andere gebruikers. Bij voldoende stemmen wordt de verbetering gerealiseerd en is deze te downloaden bij SAP. Er is een speciaal kanaal opgezet voor beïnvloeding.

Kijk hiervoor eens op https://influence.sap.com of download de presentatie van onze VNSG BI leden site.

 

SAP innovation & optimization Pathfinder for SAP ERP

Pathfinder was voor mij een nieuw en onbekend product. Ik had er nog nooit van gehoord. SAP heeft de afgelopen jaren enorm veel verbeteringen voor ERP doorgevoerd. Denk hierbij aan Fiori apps, Cloud Solutions, Enhancement packs etc. Met Pathfinder kan SAP je helpen om weer door de bomen het bos te zien. Ze doen een scan van jouw SAP-systeem en op basis daarvan geven ze je een advies over beschikbare innovaties die het beste bij jou passen. Deze service is gratis voor klanten met een onderhoudscontract.

Helaas werkt de service alleen voor ERP en (nog?) niet voor business Intelligence!

 

Afsluiting dag 1

Dag 1 wordt traditioneel afgesloten met een gezamenlijk diner in een typisch Duits restaurant. Zo konden we weer op krachten komen voor een nieuwe dag vol met SAP-geweld. Daarnaast was het een uitgelezen mogelijkheid om na te praten met de andere deelnemers.


 

Dag 2 – meet the experts

Na het ontbijt volgt het belangrijkste onderdeel van de twee dagen; “Meet the experts”. Samen met de gebruiker verenigingen van de UK, Zweden en Spanje hebben we de SAP BI experts het hemd van het lijf gevraagd. Juergen Hagedorn, manager Analytics bij SAP en diverse collega’s hebben al onze vragen beantwoord. Uiteraard vallen alle antwoorden onder de disclosure procedure van SAP.

 

Predictive analytics

BI, Planning en Predictive zijn strategische producten voor SAP. De komende jaren zullen deze producten meer naar elkaar toegroeien en samen gaan komen in één gemeenschappelijk platform.


De Cloud versie van Predictive is nog vrij beperkt qua functionaliteit. De On-Premise versie is zeer krachtig en zal op korte termijn een nieuw Fiori jasje krijgen. De Cloud versie wordt momenteel uitgebouwd tot een volwaardig product.


Naast Predictive ziet SAP Machine Learning ook als strategische ontwikkeling. Er wordt veel ontwikkel effort gestoken in de ontwikkeling van een Machine Learning platform. De ontwikkelingen focussen zich op het BI-platform en op een geïntegreerde oplossing van Predictive en Machine Learning direct op het S/4 platform.

De mogelijkheden voor pricing op basis van prescription worden momenteel onderzocht. Voor On-Premise en Cloud zou dit mogelijk moeten worden. Het is nu te vroeg om daar meer over te kunnen melden. Prescription based pricing zou de toegankelijkheid van het platform kunnen versterken.

 

Analytics

Analytics Cloud en On-Premise heeft een directe live koppeling met S/4. Dit maakt Real-time rapportage mogelijk, zonder replicatie van data. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van CDS-views. CDS-views worden geconsumeerd door Analytics. Analytics Cloud en On-Premsie heeft eveneens een live koppeling met BW. Alle SAP Analytical tools krijgen de look & feel van Fiori.


SAP onderzoekt de mogelijkheden voor automatische conversie van on-premise rapporten naar het Cloud platform. Technisch is dit erg lastig en SAP doet nog geen beloftes. De requirement is bekend, maar het is nog niet duidelijk of het gaat lukken. Een belangrijke randvoorwaarde is dat klanten altijd op een zeer recente software release moeten zitten. Er zal zeker geen conversie komen voor oude software releases.


SAP adviseert nieuwe klanten zoveel mogelijk gebruik te maken van de BI Cloud oplossing. Voorwaarde hiervoor is dat de klant op HANA zit, anders is de performance dramatisch. Kies zoveel mogelijk voor de Cloud oplossing, mocht deze niet voldoen qua functionaliteit, kies dan voor de on-premise oplossing. Hierdoor wordt de migratie problematiek van rapporten naar de Cloud geminimaliseerd.

 

Concurrentie met andere BI-leveranciers

Onze gebruikers vragen nooit om Business Objects. In de praktijk willen ze Qlik, Tableau of Power BI. We hebben aan SAP gevraagd hoe zij ons hierbij kunnen helpen. Hoe gaan we de gebruiker warm krijgen voor Business Objects?


SAP werkt hard aan een antwoord op Tableau, Qlik en Power BI. Ze verwachten deze partijen op korte termijn voorbij te kunnen streven. De reacties van gebruikers op de Fiori look & feel zijn erg positief. Daarnaast is het bieden van een Cloud oplossing een belangrijk speerpunt. Tableau en Qlik hebben geen Cloud oplossing. Tenslotte is SAP de enige partij die native SAP-connectiviteit levert. Uit ervaring weet ik dat gebruikers niet echt warmlopen voor native SAP-connectiviteit. Dat wordt meer ervaren als uitdaging voor de IT-afdeling.


De drie strategische voordelen van SAP Business Objects op een rijtje:

 • Look & feel Fiori
 • Cloud solution
 • Native SAP-connectie

Door showcases met de digital boardroom en SAP Lumira heeft SAP inmiddels diverse klanten laten kiezen voor een SAP BI oplossing i.p.v. een oplossing van een andere BI-leverancier.


SAP zoekt steeds meer het contact met de klant. Een voorbeeld hiervan zijn de recent gestarte gratis workshops. Ze doen dit zelf, of via partners. De VNSG zoekt momenteel de samenwerking met SAP Nederland op dit gebied.

 

Business planning & Consolidation (BPC)

SAP ontwikkelt geen consolidatie product als onderdeel van BO Cloud. De consolidatie functies van SAP BCS zullen ondergebracht worden in SAP BPC. BPC zal vervolgens uitgebreid worden met nieuwe consolidatie functies. De nieuwe uitgebreide consolidatie functionaliteit zal aangeboden worden in S/4 Cloud en met BPC Als onderdeel van BW/4HANA.


Planning:

 • BPC powered by BW/4HANA. BPC krijgt een Web based frontend als onderdeel van Business objects Cloud. Dit zal op de Saphire in mei aangekondigd worden. De web/ Cloud oplossing wordt als aanvulling op de Excel frontend aangeboden.
 • IBP is de volgende naam voor S&OP (Sales & operations planning). Deze functionaliteit wordt aangeboden op het HANA/S4 platform.
 • BW-IP wordt als nieuwe HANA based component aangeboden in BW/4. Hiervoor zijn licenties vereist. BW-IP is vanaf BW/4HANA niet meer gratis beschikbaar.  In BW 7.5 is IP nog wel gratis beschikbaar.

 

BW/4HANA

BW/4HANA krijgt simpelere datastructuren:

Persistent:       Advanced data store voor transaction data

                        InfoObjects voor Masterdata

Virtual:            Composite provider

                        Open ODS-view

Deze structuren zijn reeds beschikbaar in BW 7.5. Als de datastructuren omgebouwd zijn, kun je overschakelen naar BW/4HANA. Hiervoor komt een migratie software beschikbaar.


BW/4HANA werkt alleen nog op HANA als database. Andere databases worden niet ondersteund.


Aangezien BW/4HANA een volledig nieuw product is, wordt het aangeboden met een volledige nieuwe licentiestructuur. Er wordt een runtime licentie aangeboden (deze lijkt op de huidige licentie) en een licentie gebaseerd op data volume. Deze licenties staan los van de Analytics licenties.

 

BO Cloud

BO Cloud krijgt eigen API’s voor native integratie met je eigen SAP-applicaties. Deze functionaliteit is opgenomen in de huidige SAP roadmap. Er komt ook een app Marketplace, waar partners en ontwikkelaars eigen apps kunnen aanbieden.


Het BO Cloud platform heeft een directe connectie met Cloud en On-Premise data sources en applicaties.


In de BO Cloud wordt alleen metadata opgeslagen. De data blijft in de bronsystemen. Data autorisaties worden overerft vanuit de SAP-bronsystemen. Live data access met Bex query’s, CDS-views en HANA-views wordt ondersteund. Business objects universes en SAP BW (zonder BEX) zijn geplande functionaliteiten.


Live data access ondersteund nog geen andere Cloud oplossingen zoals Ariba of Succesfactors. Deze applicaties moeten eerst gerepliceerd worden naar je HANA of BW-platform.


SAP heeft al meer dan 230 partners op het gebied van BO Cloud platform. Via deze partners zijn diverse extensies beschikbaar.

 

Lumira 2.0

Lumira 2.0 is een integratie van Designstudio en Lumira self service. Het product heeft een Eclipse designer voor de IT-ontwikkelaar en een WEB-interface voor business users. Selfservice BI en professional dashboard design worden in Lumira 2.0 geïntegreerd in één product.


13 April start een Early adopter program voor Lumira 2.0. General availability zal juni zijn. Lumira 2.0 zal uitgebreid gepresenteerd worden op Saphire.


Momenteel wordt automatische conversie van Lumira 2.0 naar de Cloud niet ondersteund. Het is onbekend of dit in de toekomst mogelijk wordt.

 

Toekomst voor BI & Analytics volgens SAP

De toekomst voor Big data en analytics zal een combinatie zijn van een EDW en data lakes. EDW voor robuust en betrouwbaar rapporteren. De data lakes zijn aanvullingen voor de data analisten en data scientists. Voor datascience biedt SAP R-Server aan. Ze ondersteunen 8000+ R-algoritmes.

 

ETL

SAP Data Services (BODS) blijft bestaan en integreert uitstekend met HANA. Het is de meest succesvolle ETL-tool van SAP met duizenden klanten. HANA heeft eigen ETL-functionaliteit SDI en SDQ. Dit is eveneens een volwaardige ETL-tool voor HANA. Beide producten zullen doorontwikkeld worden. De functionaliteit van SDI en SDQ hebben nog niet het niveau van Dataservices. Het is belangrijk om te checken of je huidige functionaliteit vandaag wordt ondersteund door SDI/ SDQ.

 

Roambi

Kenmerken:

 • Geweldige look & Feel, geoptimaliseerd voor mobiele devices.
 • Alle data wordt op je mobiele device geladen en rapportages worden daardoor razendsnel.
 • De tool gebruikt 10 eenvoudige templates.

Sap werkt aan de integratie van BO Cloud met Roambi. De roadmap van deze integratie is nog in ontwikkeling. Roambi werkt zeer goed bij gebruikers die geen desktop gebruiken, maar alleen mobiel. Roambi heeft een eigen roadmap.

 

Afronding bezoek VNSG aan Walldorf

Na een succesvol event gaan we ’s middags weer op weg naar Nederland.


Mocht je nog vragen of opmerkingen hebben naar aanleiding van dit verslag, Laat het me weten via: voorzitterBI@vnsg.nl


Met vriendelijke groet,

Frank Gubbels

Voorzitter VNSG focusgroep BI & Analytics

 

Meest gelezen