Indirect Use Trust Center

 

Door Rob van der Marck | 11.09.2017  09.07

 

Je hebt ongetwijfeld het nieuws en de berichtgeving via de VNSG gevolgd over indirect gebruik van SAP software. Na gesprekken met en druk richting SAP via het internationale netwerk SUGEN (SAP User Group Executive Network) kondigde Bill McDermott in mei tijdens SAPPHIRE aan dat er wijzigingen in de licensering van indirect gebruik zouden worden doorgevoerd.


De wijzigingen worden uitgelegd in een whitepaper dat SAP heeft geschreven. Ook na de publicatie merkten wij dat onze leden nog vragen hadden over specifieke gevallen of interpretatie van een bepaald (indirect) gebruik van SAP. Dat bleek ook in andere landen het geval en wij hebben aan SAP gevraagd om het mogelijk te maken dat klanten ergens terecht kunnen met hun vragen.


Op zich is de account executive het eerste aangewezen contact voor vragen over licenties. Toch is het goed voor te stellen dat je vragen hebt die je (nog) niet met je account executive wilt bespreken. SAP heeft daarom op ons verzoek het Indirect Use Trust Center opgezet. Er zijn twee manieren om hiervan gebruik te maken:

  1. De eerste manier is op anonieme basis. Als je algemene vragen hebt over indirect gebruik van SAP en het whitepaper onvoldoende inzicht geeft, dan kun je via de VNSG met je vraag terecht bij het Indirect Use Trust Center. Dat kun je doen zonder je klantnaam te geven. Je moet er dan wel rekening mee houden dat het antwoord ook algemener zal zijn dan als je met naam en toenaam een vraag stelt.

  2. De tweede manier is in alle openheid met het vermelden van je klantnaam. Als je twijfels hebt of de nieuwe manier van licensering voor indirect gebruik van SAP in jouw geval wel goed wordt toegepast, dan is het Indirect Use Trust Center de plek waar je het kunt voorleggen. Een antwoord is dan specifieker en wordt indien nodig ook afgestemd met je account executive.

 
Neem in beide gevallen contact op met Rob van der Marck, directeur van de VNSG, als je een vraag hebt voor het Indirect Use Trust Center.


 

De VNSG zal als onderdeel van SUGEN doorgaan met de gesprekken met SAP over indirect gebruik van SAP. Er zijn op dit moment nog meerdere vragen die aan de orde moeten komen.

  • Wat zijn andere scenario’s van indirect gebruik naast Order-to-Cash, Purchase-to-Pay en Static Read?

  • Wat is de achtergrond van de recente grote prijsverhoging voor sales en service orders?

  • Hoe werkt een gemengd licentiemodel met users en business metrics in de praktijk?

  • Hoe wordt er omgegaan met indirect gebruik uit het verleden?

 

Meest gelezen