HANA, hoe zat dat ook alweer?


Na de introductie 4 jaar geleden heeft het SAP HANA platform als in-memory data- en applicatieplatform een snelle ontwikkeling en klantacceptatie laten zien. Een goede aanleiding om kort stil te staan bij de ontwikkeling, terminologie en de huidige toepassingen van het platform.SAP co-oprichter en bestuursvoorzitter Hasso Plattner  zette in op de bouw van een database met een “zero response” tijd. In zijn visie opende dit de mogelijkheid bedrijfsapplicaties op een fundamenteel andere manier te bouwen waardoor het mogelijk wordt IT landschappen sterk te vereenvoudigen. In samenwerking met het Hasso Plattner Instituut in Potsdam resulteerde dit initiatief in het SAP HANA Platform, een in-memory database en applicatieplatform ineen dat de “zero response” tijd dicht benadert.

 

HANA is geschreven in C++ en grotendeels vanaf scratch ontwikkeld. Daarnaast is gebruk gemaakt van meerdere reeds bestaande technieken zoals de TREX zoekmachine, BW Accelerator in-memory appliance en de MaxDB relationele database, Sybase IQ en de Business Objects Data Federator. HANA ondersteunt open standaarden zoals REST, JSON, ODBO, MDX, ODBC , JDBC en heeft engines voor de ondersteuning van o.a. datavirtualisatie, tekstanalyses en web.

 

Het hele ontwerp van SAP HANA is anders dan wat tot nu toe gewoon is. De opslag en verwerking van data is direct in-memory (in plaats van een subset van data te repliceren van harde schijf naar geheugen), column-based met grote datacompressie. Bij iedere aanvraag op de database wordt alles “on the fly and in memory” berekend. Indexen, aggregaten e.d. zijn hierdoor niet nodig wat een grote reductie in de benodigde databaseruimte geeft.

 

Kenmerkend voor HANA is integratie: Functionaliteiten die tot op heden worden uitgevoerd in verschillende lagen zoals in databases voor transacties, analytics en integratie werken met HANA in een single installation waardoor OLTP (transacties) en OLAP (analytics) nu op één instance kunnen staan.

 

Meerdere omgevingen zijn beschikbaar voor administratie, modelleren  en ontwikkeling van SAP HANA:

  • SAP HANA Studio
  • SAP HANA Web-based Development Workbench
  • SAP HANA Cockpit


De GUI based SAP HANA Studio voor administratie en ontwikkeling is gebaseerd op Apache Eclipse en heeft o.a. een wizard voor stored procedures. Deze kennen vanaf  ABAP 7.4 native ondersteuning in ABAP.

 

SAP HANA Web-based Development Workbench, gebaseerd op Apache Orion is een browser-gebaseerde omgeving voor het ontwikkelen van SAP HANA Extended Services.

 

De SAP HANA cockpit voor online beheer is web based. Met SAP Fiori Launchpad site als een single point-of-access voor diverse webgebaseerde applicaties.


SAP HANA toepassingen
SAP HANA heeft inmiddels zijn weg gevonden naar vele SAP producten. Alle grote SAP toepassingen zoals de Business Suite en BW kunnen al toegepast worden op het SAP HANA platform net als de BI Suite en Applications Powered by SAP HANA zoals bijvoorbeeld SAP Accelerated Trade Promotion Planning, SAP Customer Engagement Intelligence, etc.

 

Tevens ondersteunt het SAP HANA Platform toepassingen als Text Analytics and Search, Spatial Data Processing (geo data), Predictive Analytics, Detect and forecast trends in data en Streaming Data Processing (data streams die beschikbaar komen), SAP Smart Meter Analytics, etc.


SAP Business Suite on HANA en S/4HANA
ERP staat centraal in de geschiedenis van SAP met de R/1, R/2 en R/3 systemen als belangrijke mijlpalen die hun voortzetting vonden in de SAP Business Suite.

 

De SAP Business Suite is ontworpen als open omgeving voor de traditionele relationele databases waarbij de data op harde schijven wordt vastgelegd. Deze openheid veroorzaakt wel de nodige overhead. In tegenstelling tot de de SAP Business Suite on HANA die is geoptimaliseerd voor de HANA database waar de overhead zoveel mogelijk is geëlimineerd.  Dit maakt het mogelijk om diverse batchprocessen te vervangen door real-time operations, maar ook om bijvoorbeeld HANA Life in te zetten t.b.v. real-time analytics voor operationele rapporten en Fiori Smart Business Cockpits. 

 

Met S/4HANA introduceert SAP de nieuwste generatie ERP. Het datamodel is radicaal vereenvoudigd  wat alleen mogelijk was met een in-memory database zoals SAP HANA. De code lines zijn compleet nieuw opgezet om maximaal voordeel te hebben van de in-memory database technologie.

 

S/4HANA is beschikbaar in 2 versies, on-premise en de cloud edition. Beide hebben dezelfde nieuwe S/4HANA code lines.


HANA en cloud
Steeds meer bedrijven bewegen richting cloud toepassingen. Een groot gedeelte van SAP’s cloud portfolio staat op HANA zoals SAP Business ByDesign (SAP’s cloudgebaseerde ERP oplossing voor middelgrote organisaties). Naast pure cloud aanbiedingen ondersteunt SAP met HANA ook hybride deployment modellen.

 

Afhankelijk van het gewenste scenario biedt SAP ook de SAP HANA Enterprise Cloud (HEC) en het SAP HANA Cloud Platform (HCP).

 

Voor klanten die on-premise SAP-applicaties in gebruik hebben, zoals SAP ERP of SAP BW, en die volledige controle en vrijheid willen hebben bij het naar de cloud brengen is er de SAP HANA Enterprise Cloud. Dit  is een “privatey managed cloud” en draait in de trusted datacenters van SAP en haar partners.SAP HANA Enterprise Cloud is een Infrastructure-as-a-Service plus managed services voor SAP- software. De applicaties van de klant worden gemigreerd naar de cloud infrastructuur waar het applicatiemanagement en de support voor de klant worden gedaan.

 

Voor organisaties die compleet nieuwe applicaties willen bouwen in de cloud of bestaande applicaties willen uitbreiden naar de cloud biedt SAP het SAP HANA Cloud Platform. Dit is een logisch vervolg op Software-as-a-Service waar men producten van de plank koopt. Het open SAP HANA Cloud Platform maakt het voor klanten en ontwikkelaars mogelijk applicaties te bouwen, uit te breiden en te gebruiken op SAP HANA in the cloud.

 

Kern van het SAP HANA Cloud plaform zijn de integratieservices tussen de on-premise en cloud omgevingen, de zogenoemde hybride IT landschappen.Dit artikel staat in de maarteditie van het VNSG Magazine. Bekijk hier het nummer online. Hierin staan ook een aantal links die je nog meer informatie geven over SAP HANA.

Voor meer informatie over SAP HANA kun je ook terecht in het VNSG Kennisportaal.


Meest gelezen