FARYS|TMVW wil klaar zijn voor S/4HANA

SAP-gebruikers zullen vroeg of laat te maken krijgen met HANA, het in-memory platform van SAP. Maar hoe snel moet je daarmee zijn? Het Vlaamse FARYS | TMVW stapt in ieder geval alvast in. “We willen up-to-date zijn.”


 

AfbeeldingFARYS | TMVW is van oorsprong een waterbedrijf, maar focust zich daarnaast sinds 2003 meer en meer op andere dienstverlening, zoals het beheer en onderhoud van gemeentelijke rioleringsstelsels, beheer en exploitatie van sportinfrastructuur en gezamenlijke inkoop voor (semi-)publieke organisaties. De organisatie is sinds 2002 SAP-gebruiker en heeft in 2005 de Utility-oplossing IS-U ingevoerd. “We hebben een breed SAP-landschap”, zegt Inge Opreel (foto), departementsmanager ICT bij FARYS|TMVW, dat een van de bedrijven is die vroeg op de S/4HANA-trein zijn gestapt.


De boodschap is eenvoudig: je hoeft niet te wachten tot heel S/4HANA (in zijn jongste hoedanigheid S/4HANA Enterprise Management genoemd) ‘klaar’ is. Als er een behoefte is aan meer real-time informatie en -verwerking en betere prestaties, dan is het goed om voor te sorteren op de nieuwe S/4HANA-technologie.

 

Up-to-date
De beslissing over te stappen op HANA en S/4HANA is bepaald door verschillende factoren. “Omdat onze grootste aandeelhouders nog altijd de gemeenten zijn, werken we steeds met een bedrijfsplan voor zes jaar. Dan wordt er gekeken naar waar de ICT-ondersteuning nodig is. Ik probeer daarop te anticiperen, zodat ons landschap up-to-date is en we klaar zijn voor nieuwe activiteiten en snel kunnen schakelen. Tegelijkertijd houden we de roadmap van SAP in de gaten, zodat we niet de verkeerde keuzes maken. In 2014 wisten we dat we onze hardware en storage moesten vervangen en nog een paar andere dingen. Om klaar te zijn voor de toekomst hebben we toen besloten op zijn minst naar HANA te gaan.” Een voordeel van die stap was in ieder geval dat het BW- en het CRM-systeem van FARYS|TMVW met die keuze een stuk sneller zouden worden.

Maar de overstap naar S/4HANA is nog een andere. De stappen die de organisatie daarin onderneemt, zijn nog enigszins afhankelijk van overleg met SAP over de exacte roadmap op het gebied van bijvoorbeeld de IS-U-software, maar ook van bedrijfsmatige ontwikkelingen. Er staat namelijk een reorganisatie op de agenda waarbij de verschillende onderdelen juridisch ontvlochten moeten worden. Opreel: “Dat betekent dat we het financiële fundament van ons SAP-systeem zullen moeten aanpakken. Dus is het bijvoorbeeld de vraag welke voordelen het biedt de nieuwste S/4HANA-versie voor, tijdens of na die reorganisatie in te voeren.”

 

Simple
Maar afwachten doet FARYS|TMVW zeker niet. Toen in 2014 SAP met S/4HANA-voorloper Simple Finance op de proppen kwam, gingen Opreel en haar collega’s er vrij snel mee aan de slag in een Proof-of-Concept (PoC). “Die versie 1.0 was technisch nog niet in orde, maar er kwam in februari 2015 al snel een versie 2.0.” Voor die versie gebruikte SAP al de naam S/4HANA. “De eerste PoC hebben we bij Capgemini gedaan in een sandbox omgeving. We merkten dat we toch wel veel SAP-componenten hebben, dus we hebben de PoC opnieuw gedaan in onze eigen omgeving, met alles eraan gekoppeld. We wilden zien waartegen we gingen aanlopen.” Zo is in ieder geval geleerd waaraan het landschap moet voldoen om naar Simple Finance te kunnen overstappen. “We hebben bijvoorbeeld MRS (Multi Resource Scheduling) in huis, dat moest worden geüpgraded van versie 9 naar 10.” Verder is de overstap op Fiori-apps onder het nieuwe platform een aandachtspunt.

Volgens SAP is een overstap naar het HANA-platform geen zwaar traject. Opreel bevestigt dat tot op zekere hoogte. “Op zich is het vrij vlot gegaan, maar ik denk dat er een paar criteria zijn waar je rekening mee moet houden. Je krijgt van SAP een lijst van benodigde  aanpassingen. Dat is in de praktijk bij ons erg meegevallen. We moesten in een tiental programma’s aanpassingen doen en voor een tiental andere was dat ook aan te bevelen. Voor de rest was alles in orde. Maar dat heeft er vooral mee te maken dat we heel weinig maatwerk hebben. Bij sommige bedrijven zijn er duizenden rapporten of interfaces die moeten worden aangepast.”

 

Utilities
Momenteel heeft FARYS|TMVW de ECC-kern van SAP, het Business Warehouse (BW) en de CRM-module op het HANA-platform draaien. Nu staat de organisatie voor de keuze om – na de bijna afgeronde PoC met Simple Finance 2.0 (S/4HANA) – over te stappen op die software, of te wachten tot het in november 2015 gelanceerde S/4HANA Enterprise Management (waarin meer functies – zoals logistiek – in S/4HANA zijn gebracht). Het is volgens Opreel niet waarschijnlijk dat de Utilities-oplossing al gebaat is bij die laatste versie. Verder speelt de ontvlechting een rol, evenals de mogelijkheid dat het SAP-platform nog breder zal worden ingezet.

De eerste ervaringen met de Simple Finance-/S/4HANA-test zijn positief. “Los van de vereenvoudiging van de tabellen zijn er meer voordelen, zoals de HANA live reporting. Dat is echt wel een meerwaarde. Een enorme verbetering binnen financiën is ook de reconciliatie-monitor. Vroeger moest je wel vijf schermen openen; dat is nu gebundeld in één scherm, zodanig dat je dat soort zaken echt veel eenvoudiger en sneller kunt doen.” Verder zijn de Fiori-apps ‘een verademing’ voor ‘lichte’ SAP-gebruikers.Waar je op moet letten bij S/4HANA:

Een aantal aandachtspunten waarop Inge Opreel wijst:

  • Zoals bij de meeste ERP-trajecten geldt ook hier dat maatwerk een overstap zwaarder maakt.
  • Begin bij de basis en denk na over de keuze voor je hardware. Een ‘appliance’-model kan handig zijn, maar niet als je SAP-landschap snel evolueert. Dan is een Tailored Data Integration (TDI) model aan te raden.
  • Beschouw S/4HANA (Enterprise Management) niet als een geheel dat eerst ‘af’ moet zijn voordat het ingevoerd kan worden. Vernieuwde onderdelen (dus gereed voor HANA, vereenvoudigd en met Fiori-interface) kunnen zonder problemen naast ‘oude’ onderdelen op dezelfde basis draaien.
  • S/4HANA-onderdelen als Simple Finance en Simple Logistics zijn simpel voor de eindgebruiker, niet per se voor de ‘achterkant’ van de software. Daarvoor kan extra consultancy nodig zijn.
  • Kijk al voordat je aan een overstap begint naar de afhankelijkheden in het totale landschap. Is het allemaal al ‘S/4-compliant’?


Dit artikel staat in de maarteditie van het VNSG Magazine. Bekijk hier het nummer online.

Voor meer informatie over SAP HANA ga je naar het VNSG Kennisportaal
-> http://www.vnsg.nl/vnsg-kennisportaal.2417.lynkx


Afbeelding

 

 

 

 

 

Meest gelezen