connect to innovate: elkaar ontmoeten in een tijdperk van digitale transformatie

 

“De mens is niet gemaakt om te veranderen”. Trendwatcher Richard van Hooijdonk speelde advocaat van de duivel tijdens zijn inspirerende keynote. De bijna 1.500 bezoekers van connect to innovate dachten daar toch nét even anders over. Zij omarmden 3 en 4 oktober de nieuwste technologische trends en IT-toepassingen tijdens het kennisevenement dat gebruikersvereniging VNSG samen met SAP organiseerde.


CTO Mark Raben van SAP trapte af, niet – zoals je zou verwachten - met de nieuwste innovatieve snufjes, maar met een voorbeeld uit de Griekse oudheid. “Want het is te arrogant om te zeggen dat dit het tijdperk van disruptieve technologie is. Het begon namelijk al bij Archimedes.” Van daaruit sprintte Raben naar alleskunner Leonardo da Vinci om het bruggetje te maken naar SAP Leonardo. Eén van de onbetwiste eyecatchers van connect to innovate en net als de wereldberoemde ‘Renaissance man’ ook al zo’n krachtige verbinder van innovatieve ideeën.


IT en business met elkaar verbinden

Verbinden: hét sleutelwoord van het congres. VNSG en SAP sloegen de handen ineen om IT- en businessprofessionals samen te brengen met onder meer boeiende keynotes, ronde tafeldiscussies, workshops en een informatiemarkt. “Veel bedrijven staan nog maar aan het begin van hun innovatieve ontdekkingsreis. Op connect to innovate zien ze hoe technologie kan helpen bij allerlei uitdagingen”, aldus Patrick Van Deven, Managing Director van SAP Nederland.


Ontmoeten en elkaar versterken vormde, naast de onvermijdelijke digitale transformatie, de rode draad. VNSG-voorzitter Jan-Willem van der Meere zei het treffend: “We brengen tijdens connect to innovate SAP-gebruikers samen om vanuit die basis te kijken naar innovaties.”


Afbeelding

De connectie met jonge professionals en innovatieve denkers werd ook gemaakt dankzij een studententrack. Daar zat ook een Dragons’ Den-sessie aan gekoppeld, waar startups hun ideeën konden pitchen. Daarnaast zocht connect to innovate ook de verbinding met de buitenwereld: de twee perszalen waren non-stop geboekt voor interviews met de keynote-sprekers.


Eén van de meest concrete voorbeelden van die verbinding tussen IT en business? Dat was het mobiele innovatielab Run Live Truck, dat twee dagen pal voor de deur van het congrescentrum stond geparkeerd. Binnenin analyseerde een team van SAP - samen met Topher White, oprichter van de Rainforest Connection - honderden uren aan data om een patroon te ontdekken dat kan helpen bij het stoppen van ontbossing in tropische regenwouden.


‘Zorg dat je het beste uit jezelf haalt’

Het belang van de kracht van samenwerken in de digitale wereld kwam sterk naar voren in de verhalen van de keynotespeakers. Ze namen hun publiek mee op reis langs allerlei innovatieve trends, maar gaven ook praktische tips en tricks om te innoveren mét oog voor de mens.


Tijdens verschillende sessies werd dat nog concreter. Bedrijven schetsten herkenbare praktijkvoorbeelden en vertelden hoe innovatie er bij hen uitziet. Zo deelde FloraHolland bijvoorbeeld haar ervaring over het streven Best in Finance te worden. Daarbij staat automatisering met SAP S/4HANA centraal. Procurement manager Jonathan van Veelen deelde de belangrijkste lessen die hij had geleerd: zoek de verbinding op, ook met je klanten, en bezuinig nooit op de ontwikkeling van je personeel. “Zorg dat ze het beste uit zichzelf halen.”


AfbeeldingDat was eveneens het leidmotief bij de presentaties van onder meer professor Katia Tieleman en tenniskampioene Esther Vergeer tijdens het HR-businesstrack. “Ga de verbinding aan om verandering op gang te brengen”, was het advies.
Mindmapping bij digitale transformatie

Wat als je eenmaal hebt besloten die digitale transformatie in te zetten? Ook daar kregen bezoekers van connect to innovate vanuit verschillende Line of Business-hoeken antwoord op. Martijn Lofvers van Supply Chain Media pleitte daarbij voor mindmapping om beter te visualiseren wat je wil gaan doen om zodoende het hele bedrijf mee te krijgen wanneer je van strategie wil veranderen.


Vooral de praktische voorbeelden van het implementeren van nieuwe softwareoplossingen maakten de tongen los. Rens Wulms van Heijmans lokte een interessante dialoog uit met zijn presentatie over de cultuuromslag bij het bouwbedrijf. Dat legde recent een grotere focus op de relevantie van klantdata. Ook Duco Brouwer van Sanquin oogstte lof met zijn verhaal over de manier waarop de bloedbank innoveert en levens redt met SAP-technologie.


Technologie staat niet meer in de kinderschoenen

De verschillende sprekers op connect to innovate braken niet enkel een lans voor het centraal stellen van de mens in een digitaal veranderproces. Ze hielden stuk voor stuk een vurig pleidooi voor de ‘mindblowing’ mogelijkheden van artificial intelligence, internet of things, virtual reality, blockchain, chatbots en machine learning. Zo stelde Lloyd Keays, procure to pay strateeg bij SAP, in relatie tot chatbotmogelijkheden: “Technologie staat allang niet meer in de kinderschoenen. Clippy van Microsoft Office is bijvoorbeeld ook volwassen geworden.”


Op zoek naar een oplossing? Denk out of the box

Filosoof Paul Smit gaf – tussen al dat technologische geweld – de bezoekers een praktische tip mee om vooral out of the box te denken om te komen tot creatieve oplossingen. “Probeer anders te kijken, doorbreek de routine en relax”, onderstreepte hij. En daar had hij een punt, want zijn al die technologische innovaties niet tot stand gekomen in een zogeheten alpha-stand? Archimedes beleefde zijn eureka-moment immers ook in zijn badkuip.


AfbeeldingOm terug te komen op de woorden van Van Hooijdonk; mensen zijn dan misschien niet gemaakt om te veranderen, verandering is wél de enige constante factor in deze wereld. “Organisaties moeten daarom worden gebouwd op een ander fundament. Ik pleit voor een board of disruption met een CDO”, aldus Van Hooijdonk. Het merendeel van de bezoekers van connect to innovate verdiept zich dan ook momenteel in de vraag hoe ze hun organisatie toekomstbestendig moeten maken. Het goede nieuws: het is zeker nog niet te laat om te starten met innoveren.


Jim Stolze, pionier op het gebied van digitale transformatie, benadrukte namelijk dat we pas aan het begin van de digitale revolutie staan. Om terug te komen op het overkoepelende thema van connect to innovate, sloot hij het congres af met treffende woorden: “Ja, technologie gaat voor ons werken en artificial intelligence gaat veel problemen oplossen, maar laten we alsjeblieft de mens in de loop houden.” En daar leverde Stolze de bezoekers weer af bij de belangrijkste succesfactor van innoveren: de verbinding zoeken met elkaar.Presentaties

Heb je connect to innovate gemist of wil je een van de presentaties nog eens terugzien? Klik hier om alle beschikbare presentaties te bekijken.


Sfeerimpressie

Bekijk hier connect to innovate in beeld. Nog even nagenieten...


Aftermovie

connect to innovate in 2 minuten. Ga hier naar de aftermovie.

 

 

 

Meest gelezen