Blog Mendel Koerts | Vaarwel SAP BW on HANA, hallo 'nieuw' BW/4HANA

Door Marissa Heymans | 13.09.2016  14.15


Note: English version can be found here.

Een van mijn huidige klanten heeft om allerlei redenen de migratie van het SAP BW datawarehouse naar de HANA in-memory database keer op keer uitgesteld. Dat komt nu toch eigenlijk wel goed uit, want op 7 september 2016 is de opvolger van SAP BW on HANA beschikbaar gekomen. Die is SAP BW/4HANA 1.0 gedoopt. De mogelijkheden van BW/4HANA lijken niet wezenlijk anders te zijn dan voorganger SAP BW 7.5 SP4, maar toch benadrukt SAP dat het om een nieuw product gaat. Dat heeft waarschijnlijk meer te maken met licenties. Voor SAP gebruikers in elk geval tijd om de eigen interne SAP strategie en roadmap onder de loep te nemen. Wat is daarbij belangrijk?

Laten we het nieuwe BW/4HANA eens nader bestuderen
Onder de motorkap zijn er een flink aantal versimpelingen doorgevoerd, mogelijk gemaakt doordat de gegevens nu in het interne geheugen zitten in plaats van dat ze op schijf staan. Op de lijst met geplande innovaties staat echter ook nog het een en ander. Zo komt de voor SAP BW/4HANA geoptimaliseerde Business Content voor Financials en Logistics pas in het vierde kwartaal van 2016. Ook komen er dan aanvullingen ten behoeve van Big Data / Machine Learning initiatieven omdat SAP het mogelijk gaat maken BW als bronsysteem te koppelen aan Hadoop middels Apache Spark, een open-source in-memory data processing raamwerk. SAP BW/4HANA Analysis Process met Spark/Hadoop staat op de rol voor 2Q17. SAP is daarmee vooruitstrevend want volgens de Hype Cycle for Data Science, 2016, is de adoptie van Spark op enterprise-niveau nog mondjesmaat. Iets om in de gaten te houden: voor de integratie met SAP’s cloud-gebaseerde producten als SuccessFactors en Ariba is nog geen datum afgegeven.

Wat verandert er in BW/4HANA op het vlak van data modellering, rapportages en analytics
Traditionele BI Content wordt niet langer ondersteund. Extractors (Business Content DataSources) die al beschikbaar waren voor Operational Data Provisioning (ODP) zullen wel ondersteund blijven. Het ‘ODP Source System’ vervangt het ‘SAP Source System’ in SAP BW/4HANA. Analyses worden in BW/4HANA gedaan op basis van voor HANA geoptimaliseerde objecten zoals de Advanced DataStore Objects (DSO) and CompositeProviders en niet meer middels InfoCubes of Classic DSO’s. Front-end gereedschappen die blijven bestaan zijn SAP BusinessObjects Cloud, SAP BusinessObjects Design Studio en SAP BusinessObjects Analysis. De SAP Business Explorer (BEx) verdwijnt echter.

Wat zijn de opties
Meer dan 20% van de SAP BW installaties draait al op HANA. Bij het overstappen van BW/4HANA moeten wederom een aantal objecten geconverteerd worden, al biedt SAP daar geautomatiseerde oplossingen voor. Da’s dan weer goed nieuws voor mijn huidige klant want die hoeven die stap dus maar één keer uit te voeren. Nog meer goed nieuws is dat er naast twee Cloud varianten ook een on premise versie is. Handig, omdat ze besloten hebben vooralsnog alle ERP, waaronder S/4HANA, gewoon in het eigen datacentrum te laten staan. De voorlaatste versies van SAP BW zullen voorlopig gewoon ondersteund blijven maar nieuwe functionaliteit wordt alleen met BW/4HANA uitgeleverd.

Assess the impact of BW/4HANA ASAP
Vaarwel dus BW on HANA, hallo ‘nieuw’ BW/4HANA. Mocht u er nog niet mee bezig zijn, dan is het tijd om de impact van BW/4HANA op de interne SAP strategie en roadmap vast te stellen. Aandachtspunten zijn uiteraard de huidige BW on HANA initiatieven maar ook bijvoorbeeld architectuurrichtlijnen met betrekking tot het gebruik van rapportage tools, de keuzes voor wat betreft cloudsmaken, de impact op aanpalende SAP producten als SEM-BCS and BPC, op geplande of lopende Big Data en/of MDM- initiatieven en op de gebruikersbeleving.

Blogger: Mendel Koerts, ENSEAD Advisory
LinkedIn profiel 


Source: SAP BW/4HANA FAQ, SAP BW/4HANA Roadmap 


Meest gelezen