Blog Joris Verbakel | 40 Sourcing en Procurement Fiori apps

Fiori, de nieuw user interface van SAP, gaat ook op inkoopgebied de nodige verandering brengen. Je behoefte vastleggen of een inkooporder goedkeuren kan overal. Met de upgrade naar SAP S/4HANA krijgt de gebruiker standaard toegang tot de vele Fiori apps die beschikbaar zijn voor Sourcing en Procurement. Op dit moment zijn er al 40 apps beschikbaar in de drie verschillende type apps.


De transactional apps geven de mogelijkheid om (delen van) het proces uit te voeren met behulp van een app. Een voorbeeld van zo'n app is bijvoorbeeld Create Purchase Requisition. Hiermee is het mogelijk om een Aanvraag Tot Bestellen (ATB) te creëren. Dit kan op zowel een PC (Desktop, laptop), een tablet of een mobiele telefoon en geeft op ieder device dezelfde look and feel.

AfbeeldingDeze apps gaan het makkelijker maken om voor indereen in een organisatie standaard artikelen makkelijk te bestellen. Dit zal veelal blijven gebeuren op PC’s omdat de hoeveelheid data die ingevoerd moet worden zich minder leent voor een tablet of mobiele telefoon. Het goedkeuren daarentegen leent zich uitstekend voor gebruik op een mobieltje of een tablet. De manager die tussen twee vergaderingen door nog iets kan goedkeuren of ’s avonds op de bank met een iPad op schoot. Ook het inboeken van een goederenontvangst op locaties waar geen vaste werkplekken zijn wordt een stuk eenvoudiger. Hierdoor zullen een aantal vertragingen in het P2P-proces komen te vervallen.


De analytical apps geven informatie over (een deel) van het proces. Een voorbeeld van zo'n app is bijvoorbeeld de app Non-managed Spend. Deze app geeft inzicht in het percentage spend bij een leverancier dat niet via een inkooporder is ingekocht.

AfbeeldingDeze apps lenen zich uitstekend voor het analyseren van data tijdens bijvoorbeeld een meeting. Realtime naar overzichtelijk gepresenteerde gegevens kijken, met een druk op de knop. Ook het monitoren van het P2P-proces wordt hierdoor eenvoudiger. Waar zijn bijvoorbeeld items nog niet geleverd of welke contracten worden niet gebruikt. Allemaal gegevens die iets zeggen over het proces en het verloop daarvan. In de huidige systemen zijn dit veelal maatwerkrapportages.


En nieuw zijn de Object pages. Dit is een nieuwe manier van zoeken die ondersteund wordt door HANA. Hierin wordt op een overzichtelijke manier masterdata en transactionele data getoond, behorende bij een object.
De Supplier app is een voorbeeld van zo'n app. Je ziet op de eerste tab de gegevens van de leverancier die in de leveranciersstam staat. Op andere tabbladen zijn onder andere Materialen, Contracten, Inkooporders etc. te vinden behorende bij deze leverancier. Op alle gegevens kan worden ingezoomd door te dubbelklikken. Hierdoor kun je bijvoorbeeld makkelijk een inkooporder bekijken van deze leverancier of een artikel dat bij deze leverancier hoort. In de object page van het artikel kun je dan weer door naar andere leveranciers die ditzelfde artikel ook leveren. Op dit moment in ECC zijn er meerdere transacties nodig om deze data boven water te krijgen.

AfbeeldingDe object pages gaan vooral veel gebruikersgemak opleveren. Data die kant en klaar wordt aangeleverd en met alle relevante links daarbij. Hierdoor wordt het beheer van masterdata makkelijker en overzichtelijker.


Al met al veel goede ontwikkelingen die zijn mogelijk gemaakt door de komst van HANA. Binnen procurement worden er denk ik een aantal verbeteringen bereikt doordat gegevens makkelijker beschikbaar zijn, gegevens overal beschikbaar zijn en processen makkelijker te analyseren zijn. Hierdoor worden processen transparanter en kwalitatief beter.


Overigens is een upgrade naar S/4HANA niet meteen noodzakelijk om van Fiori gebruik te kunnen maken. Een aantal van deze transactional apps is ook al beschikbaar in de huidige SAP-omgevingen.


Blogger: Joris Verbakel, Senior SAP Consultant Source to Pay bij Ciber
LinkedIn profiel  
 

Afbeelding

 

Meest gelezen