Blog John Maas | LOADING... SAP Development Consultant 2.0

ABAP consultant 1.0
Ben jij ook een ABAP consultant die zijn kennis eind jaren 90 / begin 2000 heeft opgedaan en zich jarenlang goed staande heeft weten te houden in de wereld van SAP development?
Sommigen van deze generatie ABAP consultants hebben kennis opgedaan van ABAP OO, WebDynpro, Smartforms en wellicht Adobe forms. Al deze jaren was je een behoorlijk complete ABAP consultant met een stevige basiservaring waardoor je op veel projecten goed ingezet kon worden.

 
SAP S/4 HANA en nu..?
Maar.. plotseling is het 2016!
Er is een sluimerend gevoel dat onze ABAP vaardigheden stevig opgesloten zitten in de jaren 90. Hebben we te weinig vaardigheden in ABAP OO, shared memory objecten, persistente objecten, Enhancement Framework, WebDynpro of Floorplan Manager? Weten we niks of te weinig van HTML, Javascript en CSS en wat doet dit precies? Zijn SAPUI5 en SAP FIORI vreemd voor ons net als de SAP Gateway met zijn oDATA? Wat is een REST service en wat betekent JSON? Je hebt gehoord dat Hasso Plattner over een ‘game change’ spreekt genaamd S/4 HANA, maar wat betekent dat?

We zien sommige ontwikkelaars rondlopen met Apple laptops en de aantrekkingskracht tot de iPhone en andere gadgets is groot. Ondanks alles ben je een goede senior ABAP developer maar gelet op de snelle opeenvolging van het uitbrengen van nieuwe tools door SAP en de snel veranderende ICT wereld weet je dat het noodzakelijk is om je skills te updaten. Van ABAP ontwikkeling 1.0 naar SAP development 2.0 want zo groot zijn de veranderingen! De wereld van een ABAP consultant bestaat niet meer alleen uit de Netweaver development workbench/ SE80. Kortom, mogen we de ‘oude kennis’ betitelen als de wereld van een ABAP 1.0 consultant?


SAP development 2.0
Tot voor een jaar of twee geleden was er een geleidelijke verandering in onze ABAP wereld. De laatste tijd echter zien we dat er een snelle opeenvolgende veranderingen is en de meeste van de coole, sexy nieuwe apps kunnen worden gebouwd door niet ABAP ontwikkelaars. De grote en snelle ontwikkelingen op gebied van UI ontwikkelingen gaan zo snel en verplaatsen zich van ‘nice to have’ naar ‘ must have’. En laat nu het S/4 HANA platform van SAP de grote ‘game changer’ zijn!

Dit platform maakt het mogelijk om grote hoeveelheden data op te slaan en een factor 10 tot 10.000x sneller te performen dan we gewend waren. Het omslagpunt waarop SAP gebruikers deze nieuwe mogelijkheden gaan omarmen komt steeds dichterbij en wordt een feit zodra men over is naar het nieuwe database platform HANA. Een nieuwe UI strategie zal binnen een bedrijf gedefinieerd worden en SAPUI5 en FIORI zullen gemeengoed worden zoals we jarenlang ABAP Dynpro en Web Dynpro hebben gekend.
In het licht van deze ontwikkelingen moeten we onszelf de vraag stellen: welke skills moet ik ontwikkelen om interessant te blijven als SAP developer ? En op welke termijn, in welke volgorde en op welke SAP gebieden?

Zo zijn er:
- User Interfaces, User Experience, SAP Fiori
- Integratie en oDATA
- ABAP als backend developer
- Cloud en HANA

Al deze ontwikkelingen vragen om nieuwe dan wel aanvullende skills van een ABAP 1.0 consultant. Wij noemen dat een SAP development consultant 2.0.

Een SAP development consultant 2.0 mét kennis van backend tools en technieken als Reporting frameworks (SALV), BRF, Shared memory objects en programmeren in HANA. Een SAP development consultant 2.0 mét kennis van de laatste stand van zaken rondom SAPUI5, FIORI applicaties, Javascript, HTML5, CSS en tools als Eclipse en WebIDE om front end applicaties te ontwikkelen, aangevuld met kennis op het gebied van oDATA en SAP Gateway.
En ding is zeker; in de snel veranderende SAP wereld en de manier waarop SAP daar invulling aangeeft moet je als ABAP consultant 1.0 je skills updaten wil je over 2 à 3 jaar nog meedoen binnen de wereld van SAP.

Afbeelding

 

In de komende blogs zullen we steeds dieper ingaan op deze onderwerpen en de vaardigheden die je als SAP developer moeten bezig houden ofwel SAP development consultant 2.0 is LOADING…
 

Blogger: John Maas, SAP developer consultant 2.0 bij Partners in Technology B.V.
LinkedIn profiel

 

Meest gelezen