Blog Frank Gubbels | Business Intelligence & Analytics blijft maar hot

Business Intelligence & Analytics blijft maar “hot”. Zelf ben ik vijftien jaar geleden ingestapt in deze destijds voor mij nieuwe ontwikkeling. Business Intelligence systemen werden toen al behoorlijk populair. En die populariteit is alleen maar toegenomen. Deze populariteitsfactor is trouwens de enige constante factor, want verder is het vakgebied continu in beweging geweest.


AfbeeldingEen stukje geschiedenis; ERP-systemen kregen rond de eeuwwisseling steeds meer data, Alles werd erin gestopt en bewaard. Hierdoor werden de query’s op deze systemen steeds trager. Een oplossing werd gevonden in het extern opslaan van gegevens in een geoptimaliseerd systeem voor rapportages. SAP speelde hier handig op in het SAP BW, een eigen datawarehouse.

Afbeelding

Hierna gingen de ontwikkelingen snel. Gebruikers willen ook rapporteren over andere systemen, dus die werden ook in het datawarehouse gestopt. De gegevens uit het datawarehouse waren elders nodig, dus werd het datawarehouse ingezet als centrale informatie hub en werd de data doorgesluisd naar derde systemen.


De hoeveelheid gegevens explodeerde, er komt steeds meer data; data over menselijk gedrag (Social media), data uit machines (internet of things), data om de wereld veiliger te maken. Data, data en nog eens data. Hiervoor werden nieuwe business intelligence systemen en modellen ontwikkeld.


Tenslotte worden de gebruikers steeds slimmer. Met eens in de week een rapportje werd geen genoegen meer genomen. Gebruikers willen altijd en overal toegang tot alle data en deze mag maximaal nul seconden oud zijn.


AfbeeldingAchteraf kan ik zeggen dat deze ontwikkeling fenomenaal is geweest. In vijftien jaar tijd is het vakgebied geëxplodeerd. Gezien alle ontwikkelingen snap ik ook wel dat business intelligence nog steeds 'hot' is. Niets is meer hetzelfde en de mogelijkheden worden steeds eindelozer...


Op het VNSG-congres op 4 en 5 oktober is er natuurlijk weer aandacht voor al deze nieuwe ontwikkelingen op het gebied van business intelligence. Het aanbod is net zo divers als het vakgebied. Er zijn klant presentaties over data modelering en succesvol rapporteren. HANA en Business Objects hebben hierbij een hoofdrol.
SAP geeft diverse Roadmap presentaties en organiseert een customer influence workshop over de nieuwste BI tooling.

Ben je geïnteresseerd in de nieuwste ontwikkelingen in jouw vakgebied? Vind je het leuk om te sparren met vakbroeders? Én, hou je van een feestje? Kom dan op 4 en 5 oktober naar het VNSG-congres.Blogger: Frank Gubbels, BI-consultant bij universiteit Leiden en voorzitter van de VNSG-focusgroep Business Intelligence.
LinkedIn profiel


Meest gelezen