Alles over het licentiemodel


Het is als SAP-klant een uitdaging om van alle SAP-oplossingen gedurende de volledige levenscyclus het licentiemodel te doorgronden. Als VNSG zijn wij regelmatig met SAP in gesprek om het licentiemodel eenvoudiger en transparanter te maken. Wij hebben nu de meest relevante informatie samengebracht in het VNSG Kennisportaal. Vaak bevat de informatie een link naar een SAP website waarvoor u toegang kunt krijgen met uw S-user id. In sommige gevallen hebben wij het betreffende document zelf gedownload. Raadpleeg altijd de SAP website voor de meest recente informatie.

Indirect Gebruik van SAP-software

Voor veel SAP-klanten is het onderwerp Indirect Gebruik (Indirect Usage of Indirect Access) een beladen en lastig onderwerp.

Gebruik staat duidelijk omschreven in de verschillende contractdocumenten en -bijlagen, maar indirect gebruik niet. Door de onduidelijkheid en inconsistentie weten SAP-klanten niet wat ze kunnen verwachten bij audits en het aankopen van nieuwe licenties.

Dit is ook internationaal geconstateerd binnen SUGEN (SAP User Group Executive Network) en onder leiding van de VNSG is een project gestart om Indirect Usage met SAP te bespreken. De beïnvloeding heeft vooralsnog de volgende resultaten opgeleverd.

 1. CEO van SAP, Bill McDermott, kondigt wijzigingen aan in de licensering van indirect gebruik
 2. SAP publiceert een whitepaper waarin de nieuwe licensering gedetailleerder wordt uitgelegd
 3. SAP zet het Licensing Transparency Center (voorheen Indirect Use Trust Center) op voor vragen over de interpretatie en toepassing van met name indirect gebruik

 

De VNSG zal als onderdeel van SUGEN doorgaan met de gesprekken met SAP over indirect gebruik van SAP. Er zijn op dit moment nog meerdere vragen die aan de orde moeten komen:

 • Wat zijn andere scenario’s van indirect gebruik naast Order-to-Cash, Purchase-to-Pay en Static Read?
 • Wat is de achtergrond van de recente grote prijsverhoging voor sales en service orders?
 • Hoe werkt een gemengd licentiemodel met users en business metrics in de praktijk?
 • Hoe wordt er omgegaan met indirect gebruik uit het verleden?

1. Licensing Guide

Dit document bevat waardevolle informatie voor nieuwe en bestaande SAP klanten over het standaard licentiemodel voor SAP software en het SAP BusinessObject portfolio.

 

 

 

 

 

 

 

3. Extension Models

SAP biedt mogelijkheden om bestaande on-premise licenties in te ruilen voor Cloud, Mobile of (S/4)HANA licenties en zelfs om gebruiksrechten, onder voorwaarden, stop te zetten. Hiermee biedt SAP flexibiliteit en keuze om de licenties aan te passen aan veranderende eisen en wensen binnen uw organisatie.

5. License Auditing

Elke organisatie die SAP-licenties heeft gekocht, krijgt te maken met audits van SAP. Het is belangrijk om hierop goed voorbereid te zijn. De volgende informatie kan u daarbij helpen.

Dit en nog veel meer staat beschreven in de Support Portal van SAP (inloggen met S-user id) https://support.sap.com/keys-systems-installations/measurement.html

2. SAP Agreements

Een overzicht van alle documenten met algemene contractvoorwaarden en -condities voor SAP software en diensten zoals:

 • SAP Software General Terms and Conditions
 • SAP List of Prices and Conditions SAP Software and Support
 • SAP General Terms and Conditions for SAP Business ByDesign Solutions
 • SAP General Terms and Conditions for On-Demand Services
 • SAP BusinessObjects Enterprise Support Schedule

http://go.sap.com/about/agreements.html

4. SAP Product Availability Matrix

De SAP Product Availability Matrix (PAM) biedt snel inzicht in technische en release-planning informatie over SAP-software productversies. Er is gedetailleerde informatie over (general) availability data, end-of-maintenance data, mogelijke upgradepaden en technische release-informatie (DB-platforms, JSE-platforms, operating systems enz.).

https://support.sap.com/release-upgrade-maintenance/pam.html

Heeft u zelf ook ideeën?

Als u ideeën heeft over informatie over het licentiemodel die ook in dit Kennisportaal moet komen, dan kunt u een e-mail sturen naar Rob van der Marck, rob.van.der.marck@vnsg.nl

Partners VNSG

Afbeelding

 AfbeeldingAfbeelding