Alles over het licentiemodel


Het is als SAP-klant een uitdaging om van alle SAP-oplossingen gedurende de volledige levenscyclus het licentiemodel te doorgronden. Als VNSG zijn wij regelmatig met SAP in gesprek om het licentiemodel eenvoudiger en transparanter te maken. Wij hebben nu de meest relevante informatie samengebracht in het VNSG Kennisportaal. Vaak bevat de informatie een link naar een SAP website waarvoor u toegang kunt krijgen met uw S-user id. In sommige gevallen hebben wij het betreffende document zelf gedownload. Raadpleeg altijd de SAP website voor de meest recente informatie.

1. Licensing Guide

Dit document bevat waardevolle informatie voor nieuwe en bestaande SAP klanten over het standaard licentiemodel voor SAP software en het SAP BusinessObject portfolio.

 

 

 

 

 

 

 

3. Extension Models

SAP biedt mogelijkheden om bestaande on-premise licenties in te ruilen voor Cloud, Mobile of (S/4)HANA licenties en zelfs om gebruiksrechten, onder voorwaarden, stop te zetten. Hiermee biedt SAP flexibiliteit en keuze om de licenties aan te passen aan veranderende eisen en wensen binnen uw organisatie.

5. License Auditing

Elke organisatie die SAP-licenties heeft gekocht, krijgt te maken met audits van SAP. Het is belangrijk om hierop goed voorbereid te zijn. De volgende informatie kan u daarbij helpen.

Dit en nog veel meer staat beschreven in de Support Portal van SAP (inloggen met S-user id) https://support.sap.com/keys-systems-installations/measurement.html

2. SAP Agreements

Een overzicht van alle documenten met algemene contractvoorwaarden en -condities voor SAP software en diensten zoals:

  • SAP Software General Terms and Conditions
  • SAP List of Prices and Conditions SAP Software and Support
  • SAP General Terms and Conditions for SAP Business ByDesign Solutions
  • SAP General Terms and Conditions for On-Demand Services
  • SAP BusinessObjects Enterprise Support Schedule

http://go.sap.com/about/agreements.html

4. SAP Product Availability Matrix

De SAP Product Availability Matrix (PAM) biedt snel inzicht in technische en release-planning informatie over SAP-software productversies. Er is gedetailleerde informatie over (general) availability data, end-of-maintenance data, mogelijke upgradepaden en technische release-informatie (DB-platforms, JSE-platforms, operating systems enz.).

https://support.sap.com/release-upgrade-maintenance/pam.html

Indirect Usage

Voor veel SAP-klanten is het onderwerp Indirect Usage (indirecte toegang tot de SAP-systemen) een lastig onderwerp.

Gebruik staat duidelijk omschreven in de verschillende contractdocumenten en -bijlagen, maar indirect gebruik niet. Door de onduidelijkheid en inconsistentie weten SAP-klanten niet wat ze kunnen verwachten bij audits en het aankopen van nieuwe licenties.

Dit is ook internationaal geconstateerd binnen SUGEN (SAP User Group Executive Network) en onder leiding van de VNSG is een project gestart om Indirect Usage met SAP te bespreken. Daarbij is dankbaar gebruik gemaakt van een whitepaper van de Franse SAP-gebruikersvereniging USF, dat de problematiek van Indirect Usage (of Indirect Access) goed beschrijft.

Via de informatiekanalen van de VNSG wordt u op de hoogte gehouden van de voortgang en resultaten van dit project.

 

Heeft u zelf ook ideeën?

Als u ideeën heeft over informatie over het licentiemodel die ook in dit Kennisportaal moet komen, dan kunt u een e-mail sturen naar Rob van der Marck, rob.van.der.marck@vnsg.nl

Partners VNSG

Afbeelding

 AfbeeldingAfbeelding

Ook in het VNSG Kennisportaal: S/4HANA

Ook in het VNSG Kennisportaal: SAP Support